Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020

νόμος του Ohm - εργαστήριο

ανοίγουμε το site "phet" , επιλέγουμε ΦΥΣΙΚΗ, πιο κάτω στο ΕΠΙΠΕΔΟ επιλέγουμε ΓΥΜΝΑΣΙΟ και εκεί βρίσκω την προσομοίωση " νόμος του Ohm"

Στόχος:

Να ανακαλύψεις και να διερευνήσεις πειραματικά τη σχέση τάσης-έντασης και αντίστασης-έντασης στους αντιστάτες.

Τύπωσε:

  • Το φύλλο εργασίας για συμπλήρωση (κλικ εδώ).
  • Δύο φορές το χαρτί με τα τετραγωνάκια για τη δημιουργία των δύο διαγραμμάτων (κλικ εδώ).

 

1η Εργασία:

  1. Τοποθέτησε την μπάρα της αντίστασης R στα 200Ω και κράτα σταθερή την τιμή αυτή κατά τη διάρκεια της εργασίας.
  2. Δώσε διαδοχικά τις τιμές της τάσης του Φύλλου Εργασίας Ι, χρησιμοποιώντας την μπάρα των τάσεων, και διάβαζε τις αντίστοιχες τιμές των εντάσεων που αναγράφονται κάτω από τον αντιστάτη. Γράψε τις τιμές αυτές στη στήλη των εντάσεων.
  3. Στο χαρτί με τα τετραγωνάκια που τύπωσες κατασκεύασε το διάγραμμα τάσης-έντασης από τα ζεύγη τιμών που εχεις στον συμπληρωμένο πίνακα.
  4. Φέρε τη γραμμή που ενώνει τα σημεία που βρήκες.
  5. Γράψε πάνω στο χαρτί το συμπέρασμα που βγαίνει από τη μορφή του διαγράμματος, για τη σχέση τάσης-έντασης για μία σταθερή αντίσταση (Νόμος του Ohm).

 

2η Εργασία:

  1. Τοποθέτησε την μπάρα των τάσεων στη τιμή 6V (τέσσερις μπαταρίες των 1,5V) και κράτα σταθερή την τιμή αυτή κατά τη διάρκεια της εργασίας.
  2. Δώσε διαδοχικά τις τιμές της αντίστασης του Φύλλου Εργασίας ΙΙ, χρησιμοποιώντας την μπάρα των αντιστάσεων, και διάβαζε τις αντίστοιχες τιμές των εντάσεων που αναγράφονται κάτω από τον αντιστάτη. Γράψε τις τιμές αυτές στη στήλη των εντάσεων.
  3. Στο χαρτί με τα τετραγωνάκια που τύπωσες κατασκεύασε το διάγραμμα αντίστασης-έντασης από τα ζεύγη τιμών που εχεις στον συμπληρωμένο πίνακα.
  4. Φέρε τη γραμμή που ενώνει τα σημεία που βρήκες.
  5. Γράψε πάνω στο χαρτί το συμπέρασμα που βγαίνει από τη μορφή του διαγράμματος, για τη σχέση αντίστασης-έντασης, όταν η τάση διατηρείται σταθερή.

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ

 

  1. Σημειώστε με Σ και Λ για τις σωστές και λάθος προτάσεις.
    1. Οταν λέμε “κλείσε το φως” εννοούμε “δημιούργησε ανοιχτό κύκλωμα”.
    2. Οταν σε ένα κύκλωμα ο διακόπτης είναι κλειστός τότε υπάρχει ρεύμα.
    3. Είναι αδύνατον να υπάρξει ρεύμα χωρίς ηλεκτρική πηγή.
    4. Οι ηλεκτρικές πηγές παράγουν ηλεκτρόνια.
  2. Επιλέξτε τη σωστή απάντηση. Πατώντας το διακόπτη για να ανάψουμε το φως:
    1. Ανοίγουμε κύκλωμα.
    2. Κλείνουμε κύκλωμα.
    3. Μεταβιβάζουμε ενέργεια.
    4. Μεταφέρουμε ηλεκτρόνια.
  3. Αυτή η λάμπα δεν ανάβει παρόλο που ο διακόπτης Δ είναι κλειστός.  Δώστε δύο πιθανούς λόγους που συμβαίνει αυτό.                                                                             

    Άσκηση 3

  4. Υποθέστε ότι έχετε ένα εξοχικό σπίτι μακρυά από τα δίκτυα της ΔΕΗ, αλλά, επειδή έχετε συσκευές που απαιτούν ηλεκτρικό ρεύμα (κομπιούτερ, κινητά τηλέφωνα, TV κτλ), χρειάζεστε πηγές ρεύματος. Αναφέρετε τρεις τρόπους που μπορείτε να παράγετε ηλεκτρική ενέργεια κατάλληλη για τη λειτουργία των συσκευών σας. 
  5. Γιατί δεν μπορούμε να κατασκευάσουμε μια μπαταρία που να διαρκεί για πάντα; Ποια βασική αρχή της φυσικής αντιστρατεύεται κάτι τέτοιο;
  6. Οι μπαταρίες είναι “πρωτογενείς” ή “δευτερογενείς” πηγές ενέργειας; Εξηγήστε τους λόγους.
  7. Αντιστοιχίστε  τις ηλεκτρικές πηγές της αριστερής στήλης με τις μορφές ενέργειας που μετατρέπουν σε ηλεκτρική, στη δεξιά στήλη.         
       Μπαταρία  Α
    1.  Θερμική
     Γεννήτρια  Β
    2. Ακτινοβολία
      Φωτοστοιχείο  Γ3. Κινητική
     Θερμοστοιχείο Δ4. Χημική
  8. Σημειώστε με Σ και Λ για τις σωστές ή λάθος προτάσεις.
    1. Η τάση είναι ένα μέγεθος που συνδέεται με την ενέργεια που δίνει η πηγή στο κύκλωμα.
    2. Η τάση μετριέται σε βολτ.
    3. Οι κοινές μπαταρίες του εμπορίου αναγράφουν πάντα τα αμπέρ που μπορούν να δώσουν.
    4. Το βολτόμετρο συνδέεται με διαφορετικό τρόπο από το αμπερόμετρο σε ένα κύκλωμα.
  9. Το κύκλωμα αποτελείται από μία πηγή, μία λάμπα, ένα διακόπτη Δ και τρία όργανα μέτρησης. Δύο βολτόμετρα και ένα αμπερόμετρο.  Τι μετράει το κάθε όργανο; Αν ο διακόπτης Δ είναι ανοιχτός, μηδενίζονται όλες οι ενδείξεις των οργάνων; Αν κλείσουμε το διακόπτη, υπάρχουν μηδενικές ενδείξεις στα όργανα; Συγκρίνετέ τις ενδείξεις των βολτομέτρων (1) και (2) στην περίπτωση αυτή.    

    Άσκηση 9

  10. Επιλέξτε τη σωστή απάντηση. Οι ηλεκτρικοί καταναλωτές είναι συσκευές που:
    1. Μετατρέπουν σε ηλεκτρική ενέργεια άλλη μορφής ενέργεια.
    2. Καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια και την μετατρέπουν σε άλλη μορφή.
    3. Καταναλώνουν θερμότητα και παράγουν ρεύμα.
    4. Παίρνουν τάση και δίνουν ρεύμα.
  11. Για να διευκολύνουμε τη σχεδίαση κυκλωμάτων χρησιμοποιούμε σύμβολα. Να σχεδιάσετε ένα κύκλωμα που να περιλαμβάνει ηλεκτρική πηγή, κλειστό διακόπτη, μία λάμπα (καταναλωτής), ένα αμπερόμετρο που να μετράει το ρεύμα του κυκλώματος, ένα βολτόμετρο που να μετράει τη τάση στα άκρα της λάμπας και καλώδια. Να σχεδιάσετε και τη φορά του ρεύματος στο κύκλωμα.              
  12. Στο κύκλωμα περιλαμβάνεται μία λάμπα, δύο πηγές 3V και 6V και ένας διπλός διακόπτης. Σε ποια θέση, Α ή Β, πρέπει να βάλουμε το διακόπτη ώστε η λάμπα να φωτοβολεί περισσότερο; Τι συμβαίνει σ’ αυτήν τη περίπτωση ενεργειακά; Εχει κάποια σχέση τη τάση που βάζουμε στα άκρα ενός καταναλωτή με την ενέργεια που καταναλώνει;

    25255BUNSET-25255D3

    Άσκηση 12

  13. Μία μπαταρία του εμπορίου 1,5V τροφοδοτεί ένα απλό κύκλωμα που περιλαμβάνει μικρή λάμπα Λ, διακόπτη Δ και βολτόμετρο που είναι συνδεδεμένο στους πόλους της μπαταρίας. Με ανοιχτό το διακόπτη, ποια θα είναι η ένδειξη του βολτόμετρου; Τι πιστεύετε ότι θα συμβεί με την ένδειξη του βολτόμετρου αν κλείσουμε το διακόπτη; Θα αυξηθεί, θα ελλατωθει, θα παραμείνει ίδια όπως πριν; Μπορείτε να δώσετε μια εξήγηση; 

    25255BUNSET-25255D4

    Άσκηση 13

  14. Τοποθετούμε τώρα το βολτόμετρο στα άκρα της λάμπας Λ κρατώντας ανοιχτό το διακόπτη. Ποια θα είναι η ένδειξη του βολτόμετρου; Αν κλείσουμε το διακόπτη, η ένδειξη του βολτόμετρου θα είναι ίδια ή διαφορετική από αυτήν πού πήραμε στην προηγούμενη άσκηση με κλειστό και πάλι το διακόπτη;

    25255BUNSET-25255D5

    Άσκηση 14

  15. Επιλέξτε τη σωστή απάντηση. Οταν “ανοίγουμε το φως” κλείνουμε το κύκλωμα και δημιουργούμε ηλεκτρικό ρεύμα. Η λάμπα φωτισμού σχεδόν ακαριαία ανάβει. Αυτό συμβαίνει γιατί:
    1. Τα ηλεκτρόνια μέσα στα καλώδια κινούνται με αστραπιαία ταχύτητα.
    2. Το φως διαδίδεται με τεράστια ταχύτητα.
    3. Ο διακόπτης στέλνει ηλεκτρόνια στο κύκλωμα με πολύ μεγάλη ταχύτητα.
    4. Δημιουργείται ηλεκτρικό πεδίο και αυτό στέλνει τις δυνάμεις πάνω στα ηλεκτρόνια με αστραπιαία ταχύτητα.
  16. Γιατι τη ΔΕΗ την χαρακτηρίζουμε ως εταιρεία ενέργειας και όχι ρεύματος;
  17. Σημειώστε με Σ και Λ για τις σωστές ή λάθος προτάσεις.
    1. Οι ηλεκτρικές πηγές είναι και πηγές ηλεκτρονίων που δημιουργούν ηλεκτρικό ρεύμα.
    2. Η ηλεκτρική ενέργεια είναι ίση με το έργο των ηλεκτρικών δυνάμεων που ασκούνται πάνω στα ελεύθερα ηλεκτρόνια.
    3. Κάθε ηλεκτρική πηγή μετατρέπει μια άλλη μορφή ενέργειας σε ηλεκτρική.
    4. Οι πρίζες είναι πηγές ηλεκτρονίων, γι αυτό δημιουργούν ηλεκτρικό ρεύμα.
  18. Με υλικά που υπάρχουν στο Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών του σχολείου, κατασκευάζουμε το ακόλουθο ηλεκτρικό δικτύωμα. (Πανελλήνιος Διαγωνισμός Φυσικής 2014)

    Άσκηση 18

    1. Θα σχηματιστεί κλειστό ηλεκτρικό κύκλωμα αν συνδέσουμε με καλώδια τα σημεία Μ και Λ;
    2. Θα σχηματιστεί κλειστό ηλεκτρικό κύκλωμα αν συνδέσουμε με καλώδια τα σημεία Η και Λ;
    3. Θα σχηματιστεί κλειστό ηλεκτρικό κύκλωμα αν συνδέσουμε με καλώδια τα σημεία Κ και Ζ;
    4. Θα σχηματιστεί κλειστό ηλεκτρικό κύκλωμα αν συνδέσουμε με καλώδια τα σημεία Η και Γ;
    5. Θα σχηματιστεί κλειστό ηλεκτρικό κύκλωμα αν συνδέσουμε με καλώδια τα σημεία Γ και Λ;
    6. Σε ποιες από τις παραπάνω περιπτώσεις (1 έως 5) ο λαμπτήρας ανάβει;
    7. Σε κάθε μία από τις παραπάνω περιπτώσεις (1 έως 5) που σχηματίζεται κύκλωμα, να γράψετε τις αντιστάσεις που συνδέονται κατά σειρά και εκείνες που είναι συνδεδεμένες παράλληλα.

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020

ΜΕΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΓΜΙΑΙΑ ΤΑΧΥΤΗΤΑ

  1. Δύο αθλητές του σπριντ κάνουν τα 200m, ο μεν πρώτος σε 20,1s κι ο δεύτερος σε 19,8s. Ποιος τρέχει πιο γρήγορα; Δικαιολογήστε την απάντησή σας.
  2. Στην προπόνησή τους δύο αθλητές τρέχουν συνεχώς για 12min ο κάθένας. Ο πρώτος μέσα στο χρόνο αυτό διανύει 3,6km και δεύτερος 3,2km. Ποιος έτρεξε πιο γρήγορα; Δικαιολογήστε την απάντησή σας.
  3. Από την αφετηρία  ξεκινούν δύο  λεωφορεία για να εκτελέσουν το τακτικό δρομολόγιό τους. Το λεωφορείο Α καλύπτει διαδρομή 90km, αφού κάνει μερικές στάσεις σε ενδιάμεσους προορισμούς, σε χρόνο 1,5h. Το λεωφορείο Β καλύπτει απόσταση 72km σε χρόνο 1,2h. Ποιο από τα δύο έτρεχε πιο γρήγορα;
  4. Η απόσταση που διανύει ο Γιώργος με το ποδήλατό του κάθε πρωί, για να πάει από το σπίτι στο σχολείο είναι 3km και χρειάζεται 9min. Πόση είναι η μέση ταχύτητα που αναπτύσσει σε χιλιόμετρα ανά ώρα (km/h);
  5. Το πρόγραμμα αφίξεων και αναχωρήσεων του τραίνου γράφει: Άφιξη της αμαξοστοιχίας στην Θεσσαλονίκη: 09:05. Αναχώρηση για Αθήνα: 09:15. Άφιξη στην Αθήνα: 13:00. Αν γνωρίζετε ότι η η η απόσταση Αθήνας – Θεσσαλονίκης είναι 400km, υπολογίστε τη μέση ταχύτητα της αμαξοστοιχίας σε km/h.
  6. Ο χάρτης της Google μας δείχνει τη διαδρομή, με μπλε γραμμή, από την πλατεία Συντάγματος μέχρι το λιμάνι του Πειραιά. Μας πληροφορεί  ότι η απόσταση είναι 11,3km και ότι ένα αυτοκίνητο χρειάζεται 17min. Πόση είναι η μέση ταχύτητα του αυτοκινήτου; 

    Άσκηση 6

  7. Ο Αυστριακός Φέλιξ Μπάουμγκαρτνερ στις 14 Οκτωβρίου 2012 έπεσε με “ελεύθερη πτώση” από ύψος 39km πάνω από μία έρημη περιοχή του νοτιοανατολικού Νέου Μεξικού,ΗΠΑ. Η ελεύθερη πτώση του (χωρίς χρήση του αλεξίπτωτου) διήρκεσε 4min και 19s. Μετά άνοιξε το αλεξίπτωτο και διάνυσε τα τελευταία 1500m μ’ αυτό. Ποια ήταν η μέση ταχύτητά του σε km / h κατά τη διάρκεια της ελεύθερης πτώσης;
  8.  Η απόσταση Χίου – Αθήνας είναι 240km. Η πτήση με το αεροπλάνο της γραμμής διαρκεί 40min. Ποια είναι η μέση ταχύτητα του αεροπλάνου;
  9. Το μήκος της πίστας Formula 1 της Βαρκελώνης είναι 4.655m. Σε έναν αγώνα τα αυτοκίνητα εκτελούν 66 γύρους. Το ρεκόρ αγώνων στην πίστα αυτή το κατέχει ο Ραϊκόνεν με 1h και 21min από το 2008. Ποια ήταν μέση ταχύτητά του όταν σημείωνε το ρεκόρ;
  10. Η μέση απόσταση Γης – Ήλιου είναι 150.000.000km. Το φως τρέχει με σταθερή ταχύτητα 300.000km/s. Πόσο χρόνο χρειάζεται το φως για να φτάσει από τον Ήλιο στη Γη;
  11. Σημειώστε με Σ τη σωστή και με Λ τη λάθος πρόταση. 
    1. Η μέση ταχύτητα είναι αυτή που καταγράφουν τα ταχύμετρα των αυτοκινήτων.
    2. Η μέση ταχύτητα δίνεται από τη σχέση: v_{\mu}=\frac{s}{t}
    3. Η στιγμιαία ταχύτητα είναι πάντα ίδια με τη μέση.
    4. Αν γνωρίζουμε μερικές στιγμιαίες ταχύτητες, τότε ο μέσος όρος τους ισούται με τη μέση ταχύτητα.
    5. Σε όσο λιγότερο χρόνο διανύει ένα κινητό μία διαδρομή, τόσο μεγαλύτερη μέση ταχύτητα έχει.
  12. Επιλέξτε τις σωστές σχέσεις:
    1. t=\frac{v_{\mu}}{s}
    2. t=\frac{s}{v_{\mu}}
    3. s=v_{\mu} \cdot t
    4. s=\frac{v_{\mu}}{t}
  13. Ο Σπύρος Λούης στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, που έγιναν στην Αθήνα το 1896, βγήκε πρώτος στον Μαραθώνιο με χρόνο 2h 58min 50s. Η διαδρομή τότε είχε καθοριστεί σε μήκος 40km. Πόση ήταν η μέση ταχύτητά του Λούη σε km/h;
  14. Ένας ποδηλάτης ξεκινάει από το σπίτι του και διανύει 4km σε 9min. Στη συνέχεια επιστρέφει στο σπίτι από έναν συντομότερο δρόμο διανύοντας 3km σε 6min. Πόση ήταν η μέση ταχύτητά του;
  15. Το λεωφορείο της γραμμής Ξάνθης – Θεσσαλονίκης ξεκινάει στις 13:30 από την Ξάνθη. Φτάνει στη Θεσσαλονίκη στις 16:00. Αν η μέση ταχύτητα του λεωφορείου είναι 86,4km/h, πόση είναι η απόσταση Ξάνθης – Θεσσαλονίκης;
  16. Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αντοχής Ποδηλασίας 2012 πρωταθλητής αναδείχθηκε ο Γιάννης Δρακάκης με χρόνο 3:26:47. Το συνολικό μήκος της διαδρομής ήταν 149km. Πόση ήταν η μέση ταχύτητα του πρωταθλητή;
  17. Το ανώτατο όριο ταχύτητας λεωφορείου σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας είναι 90km/h. Αν ένα λεωφορείο θέλει να εκτελέσει δρομολόγιο συνολικού μήκους 117km, ποιος είναι ο ελάχιστος χρόνος που μπορεί να πετύχει;
  18. Ο Χριστόφορος Μερούσης,πρωταθλητής Ελλάδας στα 10.000m, έτρεξε στον αγώνα με μέση ταχύτητα 19,44km/h. Ποιος ήταν ο χρόνος που πέτυχε;
  19. Ένα αυτοκίνητο καλύπτει την απόσταση των δύο πόλεων Α και Β σε χρόνο 1,2h με μέση ταχύτητα 80km/h. Πόσο απέχουν μεταξύ τους ο δύο πόλεις;

    Άσκηση 19

  20. Ένα αυτοκίνητο περνάει μπροστά από έναν μοτοσυκλετιστή της τροχαίας. Επειδή ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο της ταχύτητας, ο τροχονόμος αρχίζει να το καταδιώκει, ξεκινώντας 4s μετά το πέρασμα του αυτοκινήτου από μπροστά του. Μετά από 20s από τη στιγμή που ξεκίνησε ο τροχονόμος φτάνει το  αυτοκίνητο, αφού διάνυσε 480m. Υπολογίστε τις μέσες ταχύτητες των δύο οχημάτων;
  21. Ένα αυτοκίνητο ξεκινάει από την πόλη Α και κατευθύνεται προς την πόλη Β, η οποία απέχει 120km από την Α. Φτάνει στη Β μετά από 1,5h. Κατόπιν φεύγει και πηγαίνει στη Γ, η οποία απέχει από τη Β 180km. Στη διαδρομή από τη Β προς τη Γ διατηρεί την ίδια μέση ταχύτητα που είχε κατά τη διαδρομή ΑΒ. Σε πόσο χρόνο κάλυψε την απόσταση ΒΓ;
  22. Στον παρακάτω πίνακα καταγράφονται οι χρονικές στιγμές (t) σε ώρες, τα διαστήματα από την αφετηρία σε km και οι στιγμιαίες ταχύτητες ενός αυτοκινήτου. Βρέστε τον μέσο όρο (υμ.ο.) των στιγμιαίων ταχυτήτων του πίνακα και την μέση ταχύτητα (υμ). Συμπίπτουν οι δύο τιμές που βρήκατε;
    Χρόνος
    t(h)
    Διάστημα
    s(km)
    Ταχύτητα
    υ(km/h)
    0,2660
    0,42482
    0,64298
    0,872110

 

ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ COULOMB

  1. Ο νόμος του Coulomb μας δίνει τη δύναμη που αλληλεπιδρούν:
    1. Δύο οποιαδήποτε σώματα.
    2. Περισσότερα από δύο φορτισμένα σώματα.
    3. Δύο οποιαδήποτε φορτισμένα σώματα
    4. Δύο σημειακά φορτία ή φορτισμένες μικρές σφαίρες.
  2. Αν η δύναμη Coulomb μεταξύ δύο φορτίων είναι 10Ν τότε:
    1. Κάθε φορτίο δέχεται 10Ν.
    2. Κάθε φορτίο δέχεται από 5Ν.
    3. Τα φορτία δέχονται δυνάμεις που η διάφορα τους είναι 10Ν.
    4. Τα φορτία δέχονται δυνάμεις που δίνουν συνισταμένη 10Ν.
  3. Η δύναμη που αλληλεπιδρούν δύο φορτία είναι:
    1. Ανάλογη της απόστασης μεταξύ των φορτίων.
    2. Αντιστρόφως ανάλογη της απόστασης μεταξύ τους.
    3. Ανάλογη του γινομένου των φορτίων.
    4. Ανάλογη του τετραγώνου της απόστασης μεταξύ τους.
  4. Αν διπλασιάσουμε την απόσταση δύο φορτίων τότε η δύναμη που αλληλεπιδρούν:
    1. Διπλασιάζεται.
    2. Υποδιπλασιάζεται.
    3. Τετραπλασιάζεται.
    4. Υποτετραπλασιάζεται.
  5. Αν διπλασιάσουμε και τα δύο φορτία που αλληλεπιδρούν τότε η μεταξύ τους δύναμη:
    1. Διπλασιάζεται.
    2. Υποδιπλασιάζεται.
    3. Τετραπλασιάζεται.
    4. Υποτετραπλασιάζεται.
  6. Στα ζεύγη των φορτίων Α & Β, Γ & Δ, Ε & Ζ σχεδιάστε τα διανύσματα των ηλεκτρικών δύναμεων που ασκούνται επάνω τους.   
    25255BUNSET-25255D13

    ‘Ασκηση 6

  7. Στο σημείο Ο, που βρίσκεται σε ορισμένο ύψος πάνω από το έδαφος, τοποθετούμε μια μεταλλική σφαίρα με αρνητικό φορτίο. Διαθέτουμε και μία άλλη μεταλλική σφαίρα Σ θετικά φορτισμένη. Σε ποιο σημείο από τα Α,Β,Γ και Δ θα τοποθετούσατε τη σφαίρα Σ, ώστε η σφαίρα στο Ο να μην έπεφτε στο έδαφος, αν την αφήναμε ελεύθερη;  Δικαιολόγησε την απάντησή σου.
    25255BUNSET-25255D14

    ‘Ασκηση 7

  8. Στην παρακάτω εικόνα φαίνονται 4 φορτία τοποθετημένα στην επιφάνεια ενός τραπεζιού. Ολα είναι αρνητικά και ίσα. Τα φορτία Α,Β και Γ είναι καρφωμένα πάνω στο τραπέζι και δεν μπορούν να κινηθούν. Το φορτίο Σ όμως δεν είναι καρφωμένο και βρίσκεται περίπου στη μέση της απόστασης μεταξύ των Α,Β και Γ. Αν αφήσουμε ελεύθερο το Σ προς τα πού θα κινηθεί και γιατί; 
    25255BUNSET-25255D15

    ‘Ασκηση 8

  9. Τα τρία φορτία Α,Β και Σ βρίσκονται επίσης στην επιφάνεια τραπεζιού και είναι ίσα κατ’ απόλυτη τιμή. Τα Α και Β είναι καρφωμένα ενώ το Σ όχι. Αν αφήσουμε ελεύθερο το Σ προς τα πού θα κινηθεί και γιατί;
    25255BUNSET-25255D16

    ‘Ασκηση 9

  10. Τα φορτία Α,Β και Σ βρίσκονται και πάλι στην επιφάνεια τραπεζιού και τα Α και Β είναι καρφωμένα, ενώ το Σ μπορεί να κινείται ελεύθερα. Και τα τρία φορτία είναι ίσα κατ’ απόλυτη τιμή. Αν αφεθεί το φορτίο Σ να κινηθεί, προς ποια κατεύθυνση από τις 1,2,3 και 4 θα φύγει;
    25255BUNSET-25255D17

    ‘Ασκηση 10

  11. Από δύο μονωτικά νήματα ίσου μήκους, που είναι δεμένα στο ταβάνι στο ίδιο σημείο, κρέμονται δύο μεταλλικές σφαίρες φορτισμένες με θετικά φορτία. Τα δύο νήματα ισορροπούν ακίνητα στις θέσεις που φαίνονται στην εικόνα. Στη μία σφαίρα έχει σχεδιαστεί το διάνυσμα του βάρους της w. Σχεδιάστε πάνω στην ίδια σφαίρα και τις υπόλοιπες δύο δυνάμεις που ασκούνται επάνω της, δηλαδή την τάση του νήματος Τ και την ηλεκτρική δύναμη F που δέχεται από το άλλο φορτίο. Σχεδίασε, με τη μέθοδο του παράλληλογράμμου, το διάνυσμα της συνισταμένης του βάρους w και της ηλεκτρικής δύναμης F. Για να ισορροπεί η σφαίρα ποια πρέπει να είναι υποχρεωτικά η κατεύθυνση της συνισταμένης αυτής σε σχέση με την κατεύθυνση της τάσης Τ;
    25255BUNSET-25255D18

    ‘Ασκηση 11

  12. Σε κάθε ένα από τα παρακάτω ζεύγη φορτίων Α,Β και Γ υπάρχουν οι ηλεκτρικές δυνάμεις (δυνάμεις Coulomb) που ασκούνται πάνω στο κάθε φορτίο. Σε ποιο ζεύγος ασκούνται οι μεγαλύτερες και σε ποιο οι μικρότερες δυνάμεις. Δικαιολόγησε την απάντησή σου.   
    25255BUNSET-25255D19

    ‘Ασκηση 12

  13. Στα σημεία Α και Β τοποθετούμε ακλόνητα δύο αντίθετα φορτία +Q και -Q. Στη μέση της απόστασής τους τοποθετούμε ένα μικρό θετικό φορτίο Σ. Να σχεδιάσεις πάνω στο φορτίο Σ τα διανύσματα των δυνάμεων: 
    1. Της άπωσης F1 που δέχεται το φορτίο Σ από το Α.
    2. Της έλξης F2 που δέχεται το Σ από το Β.
    3. Της συνισταμένης των F1 και F2
      25255BUNSET-25255D20

      ‘Ασκηση 13

  14. Τρεις μικρές μεταλλικέςφορτισμένες σφαίρες βρίσκονται στην οριζόντια επιφάνεια τραπεζιού και στις τρεις κορυφές ισόπλευρου τριγώνου. Οι σφαίρες Α και Β είναι καρφωμένες και φορτιμένες με ίσα κατ’ απόλυτη τιμή φορτία ενώ η τρίτη Σ μπορεί να κινηθεί ελεύθερα. Αν αφήσουμε τη Σ ελεύθερη, αρχίζει να κινείται προς τα δεξιά. Τι είδους φορτία έχουν οι σφαίρες Α και Β;
    Άσκηση 14

    Άσκηση 14

  15. Οι μικρές θετικά φορτισμένες με ίσα φορτία μεταλλικές σφαίρες Α, Β και Γ βρίσκονται καρφωμένες στις κορυφές ισόπλευρου τριγώνου πάνω σε οριζόντια επιφάνεια. Μία τέταρτη μεταλλική σφίρα την αφήνουμε στο μέσο της πλευράς ΒΓ. Να σχεδιάσεις τις τρεις δυνάμεις που ασκούνται πάνω στη Σ από τις επιδράσεις των υπολοίπων τριών σφαιρών και να βρεις προς τα που θα κινηθεί η Σ.
    Άσκηση 15

    Άσκηση 15

  16. Στις τέσσερις κορυφές Α,Β,Γ και Δ τετραγώνου που βρίσκεται πάνω σε οριζόντια επιφάνεια, τοποθετούμε μικρές μεταλλικές σφαίρες και τις κρατούμε ακίνητες. Οι Α και Β είναι θετικά φορτισμένες και οι Γ και Δ αρνητικά. Οι τέσσερις σφαίρες έχουν το ίδιο κατ’ απόλυτη τιμή φορτίο. Στο κέντρο του τετραγώνου αφηνουμε να κινηθεί ελεύθερα μία μικρή μεταλλική σφαίρα Σ με θετικό φορτίο. Να σχεδιάσεις τις τέσσερις δυνάμεις που δέχεται η Σ από τις υπόλοιπες φορτισμένες σφαίρες και βρες προς τα πού θα κινηθεί.
    Άσκηση 16

    Άσκηση 16

  17. Παρακουλούθησε το video και εξήγησε γιατί η θετικά φορτισμένη σφαίρα ακολουθεί την τροχιά που καταγράφεται. Οι σφαίρες Α και Β είναι καρφωμένες και δεν μπορούν να κινηθούν. Επίσης δε λαμβάνεται υπόψη η βαρύτητα.
    Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
  18. 00:00
    00:23
  19. Δύο σημειακά φορτία αλληλεπιδρούν με δύναμη Coulomb 54Ν. Πόση θα είναι η δύναμη αλληλεπίδρασης αν τα φορτία τα απομακρύνουμε σε 3πλάσια μεταξύ τους απόσταση;
  20. Δύο σημειακά φορτία Q1 και Q2 αλληλεπιδρούν με δύναμη 20Ν. Πόση θα είναι η δύναμη αλληλεπίδρασης αν στη θέση του Q1 τοποθετήσουμε διπλάσιο φορτίο και στη θέση του Q2 τριπλάσιο;
  21. Δύο σημειακά φορτία Q1 και Q2 απέχουν μεταξύ τους απόσταση r και αλληλεπηδούν με δύναμη 30Ν. Πόση θα είναι η δύναμη αλληλεπίδρασης αν αντικαταστήσουμε μόνο το φορτίο Q1 με διπλάσιο φορτίο και ταυτόχρονα μεταφέρουμε το Q2 στο 1/3 της αρχικής του απόστασης από το Q1;

 

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020

ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡEΎΜΑ

Στις ερωτήσεις 1 έως 4 επιλέξτε τη σωστή απάντηση.

  1. Προσανατολισμένη κίνηση σημαίνει:
    1. Ατακτη κίνηση.
    2. Κίνηση προς μία κατεύθυνση.
    3. Κίνηση προς κάθε κατεύθυνση.
    4. Μία ευθύγραμμη κίνηση.
  2. Στους μονωτές δε δημιουργείται ηλεκτρικό ρεύμα γιατί:
    1. Υπάρχουν πολύ λίγα ελεύθερα ηλεκτρόνια.
    2. Δεν υπάρχουν καθόλου ελεύθερα ηλεκτρόνια.
    3. Υπάρχουν ελεύθερα φορτία, αλλά όχι ελεύθερα ηλεκτρόνια.
    4. Τα ηλεκτρόνια κινούνται άτακτα και όχι προσανατολισμένα.
  3. Οι ημιαγωγοί είναι:
    1. Υλικά που η μισή τους μάζα είναι αγωγός και η άλλη μισή τους μονωτής.
    2. Σώματα που επιτρέπουν να περνάει το μισό ρεύμα.
    3. Αγωγοί κομμένοι στη μέση.
    4. Υλικά που κάτω από ορισμένες συνθήκες συμπεριφέρονται άλλοτε ως αγωγοί άλλοτε ως μονωτές.
  4. Όταν συνδέουμε τους δύο πόλους μιας ηλεκτρικής πηγής (μπαταρία) με ένα μεταλλικό σύρμα, τότε υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα γιατί:
    1. Αρχίζουν και κινούνται τα ελεύθερα ηλεκτρόνια και τα θετικά ιόντα του σύρματος προς μία κατεύθυνση.
    2. Ασκούνται δυνάμεις στα ελεύθερα ηλεκτρόνια και κινούνται μέσα στο σύρμα από το θετικό πόλο προς τον αρνητικό.
    3. Δημιουργείται μεταξύ των πόλων της πηγής ηλεκτρικό πεδίο και η μπαταρία παράγει φορτία.
    4. Από τους πόλους της πηγής δημιουργείται ηλεκτρικό πεδίο στο εσωτερικό του σύρματος και ασκούνται δυνάμεις στα ελεύθερα ηλεκτρόνια, οι οποίες τα κινούν προς το θετικό πόλο.
  5. Σημειώστε με Σ ή Λ για τη σωστή ή λάθος πρόταση αντίστοιχα.
    1. Οπου υπάρχουν φορτία υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα.
    2. Ηλεκτρικό ρεύμα δημιουργείται μόνο από ηλεκτρόνια.
    3. Μια οποιαδήποτε κίνηση φορτίων ονομάζεται ηλεκτρικό ρεύμα.
    4. Οταν φορτισμένα σωματίδια κινούνται προσανατολισμένα τότε έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα.   
  6. Η φορτισμένη αρνητικά μεταλλική σφαίρα της εικόνας ισορροπεί στο χώρο μεταξύ των δύο μεταλλικών πλακών, με κάποια απόκλιση από την κατακόρυφη θέση. Πού βρίσκεται ο θετικός και πού ο αρνητικός πόλος της μπαταρίας, στο Α ή στο Β; Γιατί;  
    25255BUNSET-25255D7

    Άσκηση 6

     

  7. Σημειώστε με Σ ή Λ για τη σωστή ή λάθος πρόταση αντίστοιχα.
    1. Η ένταση του ηλεκτρικού ρεύματος μετριέται σε μονάδες Κουλόμπ.
    2. Το αμπέρ είναι μία μονάδα που μετράει πόσο ισχυρό είναι το ηλεκτρικό πεδίο.
    3. Ως φορά του ηλεκτρικού ρεύματος ορίζεται η κατεύθυνση προς την οποία κινούνται υποθετικά θετικά φορτία στο εσωτερικό ενός αγωγού.
    4. Για να μετρήσουμε την ένταση του ηλεκτρικού ρεύματος πρέπει το ρεύμα που θέλουμε να μετρήσουμε να περνάει μέσα από το αμπερόμετρο.  
  8. Ένα καλώδιο που διαρρέεται από ρεύμα εμφανίζεται σε μερικές περιοχές του πιο χοντρό, δεν έχει δηλαδή σταθερή διατομή. Τοποθετούμε δύο αμπερόμετρα και μετράμε την ένταση του ρεύματος στην περιοχή όπου το καλώδιο είναι λεπτό και στην περιοχή όπου είναι πιο χοντρό. Παρατηρούμε ότι στα όργανα έχουμε τις ίδιες ενδείξεις. Δηλαδή η ένταση του ρεύματος είναι ίδια και στις δύο περιοχές. Μπορείτε να δώσετε μια λογική εξήγηση; (Υπόδειξη: εξετάστε τι θα συνέβαινε αν η πρώτη ένδειξη ήταν πιο μεγάλη ή πιο μικρή από τη δεύτερη, ανατρέχοντας στον ορισμό της έντασης).   

    Άσκηση 8

  9. Μια μπαταρία (ηλεκτρική πηγή) δίνει ρεύμα σε μία λάμπα και την ανάβει. Ποια από τις σημειωμένες φορές (1) και (2) εκφράζει την πραγματική και τη συμβατική φορά του ρεύματος; Τι εννοούμε με τον όρο “συμβατική”;
    25255BUNSET-25255D9

    Άσκηση 9

  10. Επιλέξτε τη σωστή απάντηση. Αν ένα αμπερόμετρο μετράει 2Α, αυτό σημαίνει ότι από μία διατομή του αγωγού περνάνε:
    1. Δύο ηλεκτρόνια ανά δευτερόλεπτο.
    2. Δύο Κουλόμπ φορτίο.
    3. Κάθε δύο δευτερόλεπτα, ένα Κουλόμπ φορτίο.
    4. Δύο Κουλόμπ φορτίο ανά δευτερόλεπτο.
  11. Συμπληρώστε τα κενά:
    1. Ενα ρεύμα 3Α είναι μία ροή φορτίου ____________κουλόμπ ανά δευτερόλεπτο.
    2. Αν από ένα σημείο διέρχονται 5C ανά δευτερόλεπτο τότε έχουν ρεύμα ____Α.
    3. Οταν από ένα σημείο περνάει  ένα ηλεκτρόνιο κάθε δευτερόλεπτο τότε υπάρχει ρεύμα ___________Α. Δίνεται το φορτίο του ηλεκτρονίου: qe=-1,6×10-19C.
  12. Από μία διατομή του αγωγού περνάει φορτίο 12μC σε χρόνο 1min. Πόση είναι η ένταση του ηλεκτρικού ρεύματος;
  13. Συμπληρώστε τον πίνακα:
    Ένταση(Α)Φορτίο(C)Χρόνος(s)
    40,8

    0,060,1
    12
    0,3
  14. Τα αμπερόμετρο αριστερά στην εικόνα μας δίνει ένδειξη 200mA (μιλιαμπέρ). Το αμπερόμετρο δεξιά θα δείχνει την ίδια ή διαφορετική τιμή; Πόση θα είναι η ένταση του ρεύματος που θα περνάει μέσα από την πηγή και προς ποια κατεύθυνση; Πόσο θα είναι το φορτίο που θα διέρχεται από μία διατομή στο συρματάκι της λάμπας σε χρόνο 10s;

    Άσκηση 14

  15. Πόσο φορτίο συσσωρεύεται, όταν ρεύμα 10Α φορτίζει έναν μονωτή για χρόνο 8s;
  16. Ενα ρεύμα 60mA περνάει από μία λάμπα για 12s. Υπολογίστε την ποσότητα του,φορτίου που περνάει από,κάθε σημείο του κυκλώματος σ’ αυτό το χρονικό διάστημα.
  17. Το ρεύμα σε ένα κύκλωμα είναι 250mA. Πόσος χρόνος απαιτείται για να περάσουν 500C από ένα οποιοδήποτε σημείο του κυκλώματος;
  18. Μία αστραπή διαρκεί περίπου 1ms. Το φορτίο που μεταφέρεται μεταξύ του σύννεφου και του εδάφους είναι 5C. Πόση είναι η ένταση του ρεύματος που δημιουργείται;
  19. Το άτομο του Υδρογόνου αποτελείται μόνο από ένα πρωτόνιο (p) και ένα ηλεκτρόνια (e). Σύμφωνα με το μοντέλο του Bohr το ηλεκτρόνιο κινείται σε κυκλική τροχιά γύρω από το πρωτόνιο και κάθε ένα δευτερόλεπτο κάνει 6,6×1015 περιστροφές γύρω από αυτό. Επειδή η κίνηση του ηλεκτρονίου είναι προσανατολισμένη μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα σε κυκλικό αγωγό. Αν πάρουμε μία νοητή διατομή δ του αγωγού αυτού, πόσα ηλεκτρόνια θα δούμε να περνούν σε 1s; Γνωρίζοντας ότι το φορτίο του ηλεκτρόνιου είναι κατ’ απόλυτη τιμή 1,6×10-19C, πόσο φορτίο σε Κουλόμπ θα περνάει από τη διατομή δ κάθε δευτερόλεπτο. Πόση θα είναι η ένταση του ρεύματος που δημιουργείται από την περιστροφή του ηλεκτρόνιου;

    Άσκηση 19

  20. Αντιστοιχίστε  τα αποτελέσματα του ηλεκτρικού ρεύματος της αριστερής στήλης με τις εφαρμογές τους στη δεξιά.

    Θερμικά

    Α

    1

    Αυτόματοι διακόπτες



    2

    Ηλεκτρική κουζίνα

    Ηλεκτρομαγνητικά

    B

    3

    Λαμπτήρες πυρακτώσεως



    4

    Παρασκευή χημικών στοιχείων

    Χημικά

    Γ

    5

    Μίζα αυτοκινήτου



    6

    Θερμοσίφωνας

    Φωτεινά

    Δ

    7

    Ηλεκτρικές μπαταρίες

 

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020

ΜΕΤΡΗΣΗ ΧΡΟΝΟΥ - Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ

  1. Δίνονται οι χρονικές διάρκειες τεσσάρων γεγονότων. Κατατάξτε τα με τη σειρά από τη μικρότερη προς τη μεγαλύτερη διάρκεια.
    1. 2,5h
    2. 140min
    3. 180s
    4. 2h 40min

     

  2. Δίνονται οι χρονικές στιγμές 5s και 12s. Ποια από τις παρακάτω προτάσεις είναι η σωστή;
    1. Μεταξύ των 5s και 12s έχουμε χρονική διάρκεια 5s+12s=17s.
    2. Το χρονικό,διάστημα μεταξύ των δύο αυτών στιγμών είναι 12s-5s=7s.
    3. Δεν υπάρχει χρονικό διάστημα μεταξύ δύο χρονικών στιγμών.
    4. Η χρονική διάρκεια μεταξύ των στιγμών αυτών είναι τα 12s.

     

  3. Πόσα και ποια χρονικά διαστήματα μπορούν να υπάρξουν μεταξύ των χρονικών στιγμών 0s, 5s και 8s; 
  4. Ένα γεγονός Α αρχίζει τη χρονική στιγμή 3s και τελειώνει τη χρονική στιγμή 7s. Ένα δεύτερο γεγονός Β αρχίζει τη χρονική στιγμή 30s και τελειώνει τη χρονική στιγμή 34s. Ποια από τις παρακάτω προτάσεις είναι η σωστή;
    1. Το γεγονός Β διαρκεί περισσότερο από το Α.
    2. Το γεγονός Α διαρκεί περισσότερο από το Β
    3. Τα δύο γεγονότα έχουν την ίδια χρονική διάρκεια.
    4. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τις χρονικές διάρκειες των δύο γεγονότων, γιατί συμβαίνουν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.  

     

  5. Δύο γεγονότα έχουν την ίδια χρονική διάρκεια, αλλά ξεκινούν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές και ποιες λάθος;
    1. Τα δύο γεγονότα τελειώνουν την ίδια χρονική στιγμή, επειδή έχουν την ίδια χρονική διάρκεια.
    2. Το γεγονός που ξεκίνησε πιο αργά τελειώνει και αργότερα.
    3. Τα δύο γεγονότα τελειώνουν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.
    4. Το γεγονός που ξεκίνησε νωρίτερα τελειώνει μετά τη χρονική στιγμή που τελειώνει το άλλο.  

     

  6. Ο μεγάλος δείκτης του χρονόμετρου μετράει τα δευτερόλεπτα και ο μικρός τα λεπτά. Είναι αναλογικό ή ψηφιακό το χρονόμετρο αυτό; Τι ακρίβεια μπορούμε να εχουμε;
    Άσκηση 2

    Άσκηση 6

     

  7. Το χρονόμετρο δείχνει με το πρώτο νούμερο (12) τα λεπτά. Είναι ψηφιακό ή αναλογικό το χρονόμετρο αυτό; Τι ακρίβεια μας δίνει;
    Άσκηση 3

    Άσκηση 7

     

  8.  Διαβάστε την ένδειξη του αναλογικού χρονόμετρου της εικόνας. Δώστε τον χρόνο με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια. Για ποιο από όλα τα ψηφία που γράψατε δεν είστε βέβαιοι; Γιατί συμβαίνει αυτό;
    Άσκηση 8

    Άσκηση 8

     

  9. Δίνονται η παρακάτω χρόνοι, που μετρήθηκαν με ψηφιακά χρονόμετρα υψηλής ακρίβειας.
    1. 4,476s
    2. 3,123s
    3. 2,876s
    4. 1,987s

    Με τι ακρίβεια χρόνου έχουν γραφτεί; Γράψτε τους χρόνους αυτούς με ακρίβεια εκατοστού του δευτερόλεπτου και με ακρίβεια δέκατου του δευτερόλεπτου.

     

  10. Δύο ομάδες μαθητών χρονομετρούν την ελεύθερη πτώση ενός αντικειμένου από ορισμένο ύψος. Η μία ομάδα χρησιμοποιεί αναλογικά χρονόμετρα και η άλλη ψηφιακά. Οι μετρήσεις που πήραν φαίνονται στον παρακάτω πίνακα. Υπολογίστε τη μέση τιμή των χρόνων που βρήκαν οι δύο ομάδες. Ποια τιμή χρόνου θα ανακοινώνατε στην περίπτωση των μετρήσεων με τα αναλογικά και ποια τιμή με τα ψηφιακό ρολόγια; Που οφείλονται οι διαφορετικές τιμές των χρόνων που μετρήθηκαν με το ψηφιακό ρολόι;
    Α/ΑΑναλογικό(s)Ψηφιακό(s)
    12,11,98
    21,91,92
    32,32,02
    42,01,97
    51,81,95
    62,11,99
    71,71,95
    82,22,01
    91,81,98
    102,02,02
    Σύνολο


  11. Στην αρχαιότητα ένας τρόπος μέτρησης της χρονικής διάρκειας ήταν με τη χρήση κλεψύδρας. Όπως λέει και το όνομά της ήταν “κλέπτης ύδατος”, γιατί χρησιμοποιούσαν νερό, το οποίο έσταζε από το ένα μέρος της στο άλλο. Αργότερα χρησιμοποιήθηκε άμμος, για να πέφτει πιο αργά και να μετρούν μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Στην εικόνα φαίνεται μια τέτοια κλεψύδρα, σύγχρονης κατασκευής. Αν υποθέσουμε ότι αδειάζει κάθε 10 λεπτά, πόσες φορές πρέπει να την αναποδογυρίσουμε για να μετρήσουμε χρονικό διάστημα μίας ώρας;
    Άσκηση 8

    Άσκηση 11

     

  12. Σε ένα αθλητικό μίτινγκ παγκοσμίου επιπέδου, στον αγώνα σπριντ των 100m οι δύο πρώτοι αθλητές τερμάτισαν και οι δύο με χρόνο 9,82s, που μετρήθηκε με ψηφιακό χρονόμετρο τελευταίας τεχνολογίας. Με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι κρίθηκε τελικά ποιος ήταν ο νικητής; 
  13. Ο διαιτητής σφυρίζει την έναρξη ενός αγώνα ποδοσφαίρου Champions League στις 21:45. Το πρώτο ημίχρονο τελειώνει με καθυστέρηση 3min. Μετά από διακοπή 15min αρχίζει το δεύτερο ημίχρονο και τέλος ο διαιτητής σφυρίζει τη λήξη του αγώνα κρατώντας καθυστέρηση 4min. Τι ώρα τελείωσε το αγώνας;
  14. Το εκκρεμές της εικόνας κάθε 4s εκτελεί μία πλήρη ταλάντωση. Σε πόσο χρόνο εκτελεί τη διαδρομή:
    1. ΑΒΑ
    2. ΑΒ
    3. ΑΟ
    4. ΑΒΟ
      Άσκηση 9

      Άσκηση 14

       

  15. Τέσσερις μαθητές μέτρησαν 10 πλήρεις ταλαντώσεις ενός εκκρεμούς και βρήκαν τις εξής τιμές:
    Α/ΑΧρόνος 10
    ταλαντώσεων (s)
    Χρόνος μίας
    ταλάντωσης(s)
    113,42
    213,64
    313,12
    413,38
    Σύνολο:

    Συμπληρώστε την τρίτη στήλη του πίνακα και κατόπιν βρείτε την καταλληλότερη τιμή που δίνει το χρόνο μιας πλήρους ταλάντωσης.

 16.Το εκκρεμές της άσκησης 14, για να έρθει από τη θέση Α στη θέση Ο χρειάζεται 0,3s. Σε πόσο χρόνο εκτελεί 40 ταλαντώσεις;

 

17. Σε πολλά σπίτια, για να βλέπουν την ώρα, χρησιμοποιούν το εκκρεμές του τοίχου. Τα εκκρεμή αυτά εκτελούν μία πλήρη ταλάντωση κάθε δύο δευτερόλεπτα, ενώ κάθε 1s κάνουν το χαρακτηριστικό “τακ”. Πόσες πλήρεις ταλαντώσεις κάνει ένα εκκρεμές του τοίχου μέσα σε μία ώρα;

  1. Άσκηση 7

    Άσκηση 17

     

    18. Η χρονική διάρκεια ενός κινηματογραφικού έργου είναι 1h και 35min. Αν το έργο ξεκινάει στις 21:00, ποια χρονική στιγμή τελειώνει;

     

    19. Το λεωφορείο περνάει από τη στάση Α στις 10:13. Στις 10:25 περνάει από τη στάση Β. Πόση είναι η χρονική διάρκεια μετάβασης του λεωφορείου από τη στάση Α στη στάση Β;

     

    20. Δύο λεωφορεία ξεκινούν από την ίδια αφετηρία για να εκτελέσουν το ίδιο δρομολόγιο. Το πρώτο ξεκινάει στις 11:00 και φτάνει στον προορισμό του στις 12:10. Το δεύτερο ξεκινάει στις 13:15 και φτάνει στις 14:20. Ποιο από τα δύο λεωφορεία έτρεχε πιο πολύ;

 

Δευτέρα 11 Μαΐου 2020

ΜΕΤΡΗΣΗ ΜΑΖΑΣ - ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ


  

                                                  να συμπληρώσετε τον πίνακα με τις τιμές των μαζών και των επιμηκύνσεων που αντιστοιχούν στα σημεία που έχουν σχεδιαστεί.


α/α
μάζα
(g)
επιμήκυνση
(cm)
1


2


3


4


5


6







2. Αν κρεμάσουμε στο ελατήριο του προηγούμενου ερωτήματος μια μάζα 45 g πόση επιμήκυνση θα έχουμε;

επιμήκυνση = .......................... cm


3. Σε ένα πείραμα με ελατήριο και μάζες μια ομάδα μαθητών  πήρε τις παρακάτω τιμές επιμηκύνσεων για τις διάφορες μάζες που κρέμασε


α/α
μάζα
(g)
επιμήκυνση
(cm)
1
0
0
2
10
0,6
3
20
1,3
4
30
2
5
40
2.5
6
50
3,2
    7
60

         3,8

Στους βαθμολογημένους άξονες που φαίνονται παρακάτω να σχεδιάσετε τα σημεία που αντιστοιχούν στα ζεύγη τιμών του πίνακα και κατόπιν να χαράξετε την ιδανική ευθεία


 




4. Σε ένα ελατήριο κρεμάμε μάζα 30 gr και το ελατήριο επιμηκύνεται κατά 3,2 cm. Όταν το ελατήριο με τη μάζα το μεταφέρουμε στην κορυφή του Ολύμπου, τότε η επιμήκυνση θα είναι:
a. λίγο μικρότερη από 3,2 cm
b. λίγο μεγαλύτερη από 3,2 cm
c. παραμένει ίση με 3,2 cm
d. περίπου 3.3 cm.

Επιλέξτε την σωστή απάντηση και δικαιολογήστε την.
...........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

......................................................................................................................................................................

......................................................................................................................................................................